לחץ דם, הוא הלחץ שמפעיל הדם על דפנות כלי הדם, העורקים. כשהלב מתכווץ ושולח דם לעורקים,
נוצר לחץ המכונה לחץ סיסטולי והוא הערך הגבוה, כשהלב מתרפה , נוצר לחץ הנקרא דיאסטולי והוא
הערך הנמוך.
מהו יתר לחץ דם
לחץ דם בערכים מתחת ל 120/80 מ"מ כספית נחשב לנורמלי ומוגדר כ"רצוי".
לחץ דם - מתחת ל - 130/85 מ"מ כספית .נחשב נורמלי
לחצי הדם שבין 130/85 ו 139/89 מוגדר כלחץ דם המחייב מעקב. אנשים עם לחצי דם
בטווח הזה נמצאים בסיכון הגבוה פי 2 לפתח יתר לחץ דם בעתיד מאשר אלה עם לחץ דם נמוך יותר.
לחצי דם גבוהים מהנ"ל נחשבים ליתר לחץ דם.
מה הדרכים למדידת לחץ דם?
ניתן למדוד לחץ דם באופן עצמי בבית, או במרפאה. לעיתים כאשר מודדים לחץ דם במרפאה,
מתקבלים ערכים גבוהים יותר. זוהי תסמונת "החלוק הלבן". הלחץ הנפשי מהמעמד במרפאה
גורם ללחץ הדם לעלות. יתכן שבזמן רגיעה לחץ הדם תקין. יש רופאים המאמינים שהתסמונת
הזו מרמזת על קפיצות לחץ דם במשך היממה בכל פעם שיש אירוע מלחיץ, ויכול להוות סימן אזהרה
להתפתחות יתר לחץ דם בטווח הרחוק.
דרך נוספת למדידת לחץ דם, היא ע"י ניטור לחץ דם במשך 24 שעות (הולטר לחץ דם).
הולטר לחץ דם מראה בד"כ ערכים הנמוכים מאלה הנמדדים במרפאה. בדרך זו ניתן גם לבדוק את
לחץ הדם בזמן שינה ולבדוק אם הוא יורד ב 10-20% לעומת שעות ערנות dipping)).
נמצא במחקר שכאלה שלא מורידים את לחץ הדם בזמן שינה (nondippers )
יש סיכון קרדיו-וסקולרי (מחלות לב, כלי דם) גבוה ומובהק בהשוואה לאלה שמורידים – .dippers
יתר לחץ דם מכונה גם "הרוצח השקט".שקט כי אין סימני אזהרה או תחושות המלמדות
על עלייה בלחץ הדם. אם לא מאבחנים את לחץ הדם, ואין מטפלים בו, נוצרים נזקים לכלי הדם,
ללב – התקפי לב, לכליות, לרגליים, לעיניים ולשבץ מוחי. לכן חשוב למנוע יתר לחץ דם,
לפני התפתחותו, וכמובן לטפל ביתר לחץ דם עם הופעתו.
מה הסיבוכים של יתר לחץ דם?
יתר לחץ דם שאינו מטופל עלול להוביל לסיבוכים כגון: מחלות לב – יתר לחץ דם (י.ל.ד) גורם לעומס על עבודת שריר הלב ויוצר "לב מוגדל".י.ל.ד.
יכול לזרז הצרת כלי דם – טרשת עורקים, שהיא עלולה לגרום להתקף לב, אי ספיקת לב,
הפרעת קצב לב,
ומוות פתאומי. פגיעה בכליות - י.ל.ד. מתמשך מזרז פגיעה בכלי הדם המובילים דם אל הכליה וממנה.
כתוצאה מכך יורד התפקוד הכלייתי, ועלול לגרור הידרדרות עד מצב של אי ספיקה כלייתית ,
דבר המחייב טיפול בדיאליזה. שבץ מוחי – י.ל.ד. לא מאוזן הוא גורם הסיכון העיקרי לשבץ מוח.
י.ל.ד. לאורך זמן יוצר טרשת עורקים, היצרות של כלי הדם המזרימים דם למוח ובמוח,
עלולים להיווצר קרישי דם, הגורמים לחסימה מוחלטת של זרימת הדם לחלקים מסוימים
במוח ולמוות תאי מוח.
מהם גורמי הסיכון ליתר לחץ דם?
רמה גבוהה של שומנים בדם
עישון
עודף משקל
חוסר פעילות גופנית
מתח נפשי
סוכרת
בעיות כליה
נטייה תורשתית
גיל.
חלק מהגורמים אינם ניתנים לשינוי, כגון תורשה, אולם חלקם המרבי ניתנים לשינוי כיוון
שהם קשורים לאורח חיים, כגון הרגלי אכילה, עישון, מתח נפשי וחוסר פעילות גופנית.
אלו הן ההמלצות של החברה ליתר לחץ דם בישראל לטיפוללא תרופתי בי.ל.ד. המבוסס
בעיקרו על שינוי הרגלי חיים.
- פעילות גופנית איזוטונית (אירובית) או ספורטיבית מבוקרת וקבועה - דיאטה להורדת משקל אצל חולים בעלי עודף משקל ;
- הורדת כמות המלח בדיאטה ל- 4-3 גרם ליממה;
- אי-נטילת גלולות למניעת הריון;
- הימנעות (עד כמה שניתן) ממתח נפשי קבוע;
- טיפולי משוב ביולוגי (biofeedback); -ביופידבק - הימנעות מעישון;
- דיאטה להורדת רמת הכולסטרול בדם;
- הגדלת כמות האשלגן בדיאטה ע"י הגדלת כמות הירקות ופירות;
- צמצום צריכת האלכוהול;
מחקרים הראו שכמויות עודפות של נתרן המצויות במלח בישול תורמת להעלאת לחץ הדם.
אנשים בריאים, וכאלה הסובלים מיתר לחץ דם צריכים לעקוב אחר כמות הנתרן במזון שלהם.
צריכה של כמות גדולה של מלח בתזונה שלנו מהווה סיכון לבריאותנו. המלח במזון מהווה בעיה
בגלל הנתרן (סודיום בלעז) המהווה כ 40% ממשקלו. נתרן נמצא בכל מזון מעובד,
באבקת אפיה בסודה לשתיה, במונוסודיום גלוטמט, סודיום ניטרט. המזון התעשייתי מכיל בדרך כלל
כמויות גדולות של נתרן. נתרן לעתים קרובות "סמוי" במזונות ולכן אנשים אינם מודעים לצריכתו העודפת.
ולכן יש לבדוק את התוויות במזון שאנו קונים ולבדוק מה כמות הנתרן במזון.
לדוגמא דגני בוקר (קורנפלקס) מכילים כ 0.6 גר' נתרן ל 100 גר' קורנפלקס.
להזכירך שהקורנפלקס איננו מלוח, ואם איננו בודקים את התווית איננו מודעים לכמות
הגדולה של נתרן בו.
בישראל ממליצים למבוגרים לצרוך כ-1.5 גר' נתרן ביממה ולא לחרוג מ- 2.4גר' ליממה.
ערכים אלה מקבילים בערך ל 5 גר' מלח. חשוב להתייעץ עם הרופא,
או הדיאטן לפני שמתחילים דיאטה דלת מלח.
בימים אלה התפרסם מאמר (קישור למאמר) שבארה"ב התגלה יתר לחץ דם
אצל מתבגרים וצעירים. בגילאים אלה מומלץ לחץ דם מתחת ל 120/80,
אף על פי כן נמצאו ערכים גבוהים יותר של לחץ דם. המחקר מסביר שהסיבות
לנתונים אלה קשורים למשקל גבוה, ובמיוחד לצריכה מוגברת של נתרן (מלח).
המאמר התפרסם ב: